22 Şubat 2016 Pazartesi

kırık dökük & DAWN BARKER

 
 
 
KIRIK DÖKÜK  & DAWN BARKER
 
 
 
 
Son günlerde beni derinden yaralayan ve etkileyen bir kitap "kırık dökük " ...
Arka kapak yazısından çok etkilenmiştim bir anne olarak . Doğum sonrası psikozundan etkilenen bir anne ve dağılan bir aileye işaret ediyordu yorumlar. Kitap  bitmesin istedim okurken . Güzel bir psikolojik gerilim romanıydı bana göre.
 
 Kapak ve ayraç ise oldukça güzeldi. Ayraçtaki kırıklığın  ne anlama geldiğini kitabın sonlarında anlıyorsunuz.
 
Kitabın konusuna gelirsek ;
Tony işte iken annesinden telefon alır;annesi ona eşinin ve bebeklerinin evde olmadığını haber verir. Oysa evde olmaları gerekiyordur. Tony endişelenir ve eve gelir. Ardından polise kayıp ihbarı yapar. Olaylar bu şekilde başlar. Geriye dönerek Anna'nın hamileliği ve günümüzde yaşananlar olarak ilerliyor kitap.
 
Anna ve Tony mutlu bir evlilik yaşayan bir çifttir. Anna'nın hamileliğinin ve bir bebeğe sahip olacak olmanın heyecanı tüm aileyi sarmıştır. Anna doğum yapar ve oğulları Jack dünyaya gelir. Doğum Anna'yı çok sarsmış ve psikolojisini bozmuştur, sürekli kendini yetersiz ve depresif hissetmektedir. Her şeye tek başına yetişmeye çalışır, eşinden istediği desteği görmez, kayınvalidesinin yardım isteğini ise kabul etmez. Hep düzeleceğini düşünür ama bir düzelme söz konusu olmaz. Eşinin önerisi ile Dr'a gider fakat önerilen ilaçlarıda kullanmaya devam edemez. Ve o üzücü  gün yaşanır..
Anna bulunur ve psikiyatri servisinde tedavi altına alınır.. Mahkemeler, avukatlar, polis soruşturmaları yaşanır. Tüm aile ve dostları şok içinde ve çok üzgündürler. Tony ise bir çıkmazın içinde ne düşüneceğini bilemez bir haldedir. Her şeye rağmen Anna'ya saldırgan bir tutum izlemez ve yollarının ayrılması gerektiğini söyler.
 
 
 
Yazarın bir psikiyatrist oluşu kitaptaki tespitleri ve gözlemleri kusursuz yapmış ayrıca yazarın ilk kitabı imiş. Oldukça etkileyiciydi bana göre.
Doğum sonrası oldukça sıkıntılı günler geçiren bir anne ve ona destek olmak ister gibi gözüken ama bir türlü olamayan bir baba.Bu örnekler dünyanın her yerinde, her toplumda aynı demek ki...Baba işten yorgun gelir, çocuğu sever ve uyur. Anne çocuğun her ihtiyacını görecek olan birincil şahıstır. Bu arada annenin psikolojisinin ne denli etkilendiği hep kulak arkası edilir. Anne bu kitapta eğitimci, cahil bir insanda değil lakin hormonları daha baskın çıkıyor.
Anna'nın annesinin gelerek kızına destek oluşu ise oldukça önemli çünkü Anna yapayanlız kalmış durumda idi.
Tony'nin her şeye rağmen saygısını yitirmemesi ve anlamaya çalışması ..Eşine hasta gözüyle bakması ve acısını kalbine gömmesi ise takdir edilecek bir davranış işte buna her toplumda rastlanılmaz. Özelliklede bizim yaşadığımız coğrafya içinde bu önemli bir nokta.
 
Tavsiye olunur okuyun eminim çok etkileneceksiniz !


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder