13 Kasım 2015 Cuma

BİR BAŞKA MAVİ & AMY HARMON

                            





 

                                          BİR BAŞKA MAVİ & AMY HARMON
 
Selam..
Bu yazıyı mavi yazasım var Blue olsun istedim ...Blue ...
 
TERSYÜZ adlı kitabı ile tanıyıp sevdiğim AMY HARMON' un yeni kitabını merakla bekliyordum. Yayınevi gayet hızlı çıktı ve bizleri mahrum bırakmadı bu kitaptanda. Yine bir ARZU ALTINANIT çevirisi ile akıcı ve sorunsuz okudum. 
 
Arka kapağını okurken bir genç kız ve duygusal bağ yaşayacağını sezdiğim tarih öğretmeni kısmını okuyunca zaten ahanda tamam dedim.. Malumunuz bir tarih öğretmeni olarak bayılırım meslektaşlarımın yaşadığı olayları okumaya ve dinlemeye.. Özellikle romanlarda.. Bizi pek seven olmaz ya ders olarak. Gerçi benim öğrencilerim kahkaha atarlar sürekli derste komik gelir anlatış tarzım ya.. Kendimide olaylara dahil ettikten sonra yeter artık kitaba geçeyim ben :)))
 
Babası bildiği Jimmy'i kaybettikten sonra üvey halası ile birlikte yaşayan Blue iç dünyasında oldukça yalnızdır. Okula geç başlamıştır ve lise son sınıfta iken Avrupa Tarihi derslerine giren yeni tarih öğretmenleri Bay Wilson'dan etkilenmeye başlar.. Wilson'un tarihi anlatış şekli ve hayata dair verdiği mesajlar Blue'yu düşünmeye ve sorgulamaya sevk eder .
Blue ağaç oymacılık ile uğraşmakta ve harika eserler ortaya çıkarmaktadır. Yaşam ona sürprizlerle birlikte gelir ve hayal bile edemeyeceği sorunlar yaşamaya başlar. Her seferinde yanında Wilson'u bulur ve ona güvenmeye başlar.
 
Her iki gencinde geçmişlerinde yaşadığı olaylar birbiriyle benzerdir aslında bu onları zamanla daha çok bağlar birbirine. Blue'nun kökenlerini arama ihtiyacı ve hayata bağlanmaya çalışma azmi Wilson ile gelişecektir aslında.
 
Harika mesajların verildiği güzel bir kitaptı . Kıssadan hisse idi sanki...
Annesiz ve yalnız büyüyen bir genç kızın hayatının nasıl şekillendiğini okumak çok etkileyici idi. Tabi kültürler farklı olsada ebeveyn eksikliği ile büyümek dünyanın her yanında aynı üzücü etkiyi yaşatıyor insanlara.
 
 
Daha uzun olsaydı keşke sonları, biraz hızlı ilerledi gibi geldi bana . Okuyasım vardı halbuki daha ...
Bir ara Blue'nin bir konu hakkındaki kararından vazgeçeceğini düşündüm ama yanıldım tahminim doğru çıkmadı...
 
Güzel ve sımsıcak olduğu  kadar ,zaman zaman hüzünlü bir hikaye okumak isterseniz kesinlikle kaçırmayın. Umuda yolculuk ve hayatın sürprizlerle dolu olduğunu, her doğan günde yeni olayların bizi beklediğini düşündüm ben okurken. TERSYÜZ'ü de sevmiştim bu sebeple.
 
Kitabı kapağını çok beğendim orijinalinden daha çekici ve anlamlı olmuş.
 
 
 
 
 
"Her şeyimizi ortaya dökmemizi, en ufak sırlarımızı ,en mutsuz anılarımızı yazmamızı istiyorsunuz ama kendi özelinizle ilgili bir şey paylaştığınıza şahit olmadım. Belki hikayemi öğrenmenizi istemiyorum ... "
 
" Ama bir dava uğruna her şeyi feda edersek bir sevgili yerine bir önder,
bir eş yerine bir organizatör ,bir anne yerine bir sözcü oluruz ... "
 
" Zamanın ve gözyaşlarının düşündüğümden daha etkili bir ilaç olduğu kanıtlandı. "
 

5 yorum:

  1. Yüreğine sağlık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  2. Yüreğine sağlık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. Çok naziksiniz teşekkür ederim.Emekleriniz paha biçilemez biz okurlar için.

      Sil