19 Ağustos 2015 Çarşamba

Feride & Tuna Serim

 


Feride & Tuna Serim
 
 
 
1 günde soluksuz okuduğum bir dönem romanı Feride ... Yazarında okuduğum ilk romanı .
 
Kapağı insanın merakını cezbedecek kadar naif ve zarif . Osmanlı'dan Cumhuriyet'e diyor kapağında bende bu güzel yolculuğa öylesine kapıldım ki elimden bırakamadım. Meslek icabı birazda dönem romanlarını çok seviyorum.
 
 
Kitabın ana karakteri olan Feride'nin ailesi ve yaşamı konu edilmiş. Osmanlı'nın son yılları Cumhuriyet'in ilk yılları. Arka kapaktada denildiği gibi geçiş dönemi kadını Feride.
 
Feride ,evleneceği gün üzücü bir olay yaşar ve evliliği bu yüzden problemli olarak başlar. Doğup büyüdüğü şehir İstanbul'dan Ankara'ya taşınması ile yalnızlığı artsada Ankarada hayatının sürpriz insanı  ile karşılaşır ve yalnızlığı azalır.
Kim bu kişi onu okuyarak öğrenmelisiniz elbette..
 
Aklı, babasının ölümü ile sarsılan annesinde ve yaramaz kardeşindedir. Aile kalabalık ve huzursuzdur.
Evliliği zamanla rayına girer ve mutlu bir şekilde yaşamaya devam eder her türlü kaybına rağmen.
 
Kitapta 1900 lü yılların aile yaşamı, adabı ve görgüsünün çocuk terbiyesine olan etkilerini görüyoruz. Tarihi kesitleri okuyor ve dönemle ilgili siyasi olaylar hakkında da bilgi sahibi oluyoruz. Didaktik bir yanı da var. O yüzden çok seviyorum bu tarz romanları. Kesinlikle tarih sevenler için ideal bu tür romanlar. Sıkmadan anlatmış yazarımızda dönemsel olayları.
Çok güzel mesajlarda verilmiş aile mahremiyeti ve kutsallığı ile ilgilide. 
 
 
"Söz verirken iyi düşün, birine gel demek kolaydır, git demek zordur, bu nedenle birini davet ederken düşün, yeniden düşün... "
 
Feride'nin dedesinin anneannesine duyduğu saygı ve özlemde takdir-e şayan. Tıpkı annesinin babasına duyduğu saygı ve sevgi gibi.
 
"Birileri gidecek diğerleri gelecek; hayat bu, insanlar bu yüzden  yaşıyor , kaybedilenin hüznü yeni gelenin heyecanıyla buğulandığı için. İnsan sevdiklerini unutmasa da onlarsız yaşamaya alışıyor. Kitap okurken hüzünlü bir aşk öyküsü dinlerken gözleri doluyor. "
 
"Çocukluk arkadaşları farklıdır, onlarla istediğin gibi konuşursun, sonradan kazanılan arkadaşlar güçlü olmaz, bitebilir. "
 
Yine kitapta güçlü ve sıradışı bir kişilik olarak karşımıza çıkan Feride'nin torunu Şirin'in hayatını okurken aile ile ilgili çok güzel mesajlar vermiş yazarımız. Bana göre kitapta çok fazla altı çizilesi cümle vardı. Çok etkileyici ve anlamlı bir kitap olmuş. Az buz değil can-ı gönülden beğendim.
 
" Annelik bu olmalı, bedeninde büyüttüğün bir varlığı olduğu gibi kabullenmek, acılarını ve sevinçlerini yüreğinde yaşayabilmek ,karşı çıkmadan sevebilmek, egolarını unutup ana olabilmek. "
 
 
"Gönül farklıdır, insan bazen kötü bir erkeği de sevebilir,
gönül ilişkilerinde kural yoktur."
 
 
Ülke ve yönetim şekli değişikliklerinin insanlar ve aileler üzerinde ne kadar etkili olduğuna dair güzel bir roman. Sadece ülkemizden değil dönemin Avrupasındaki aile yaşamındanda kesitler sunuyor. Çok değerli insanlarla ilgili güzel anekdotlarda var. Atatürk ve Sait Faik gibi.
 
Tavsiyemdir okuyun derim ...
Tulpar Yayıncılık güzel bir esere imza atmış.
 
 
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder